به طور کلی می توان گفت که از پیشنیازهای ضروری برای دریافت اطلاعات به منظور کسب رتبههای بهتر در نتایج جستجو ، فاکتور بررسی سئو رقبا می باشد، در همین راستا در این مقاله ی ارزشمند ، ابزارهای بررسی سئوی رقبا ، مراحل ارزیابی و راهکارهایی برای ارزیابی و آنالیز بهتر اقدامات برنامههای آنها برای کسب رتبههای بهتر آشنا خواهید شد ، لذا تا پایان این مقاله با سئو بمب همراه باشید.
الزامات بررسی سئو رقبا
عمدتا وجود رقابت در هر حوزهای حتی سئو و بهینه سازی وب سایت ها ، باعث افزایش هرچه بیشتر رشد، پیشرفت و ترقی خواهد شد، در حقیقت رقابت در دنیای کسب و کار اینترنتی نیز بسیار سودمند است و از رکود ودرجا زدن ناشی از گرایش به رضایت آنی و قناعت به وضعیت موجود جلوگیری خواهد کرد و نوآوری و ابتکار را به وجود میآورد و فرد را مجبور میکند تا در کلیه ابعاد بیزینس خود، از توسعه محصولات گرفته تا ارائه خدمات به مشتریان، عملکرد بهتری ارائه نماید ، از آنجا که از مهمترین عرصههای رقابت در دنیای تجارت الکترونیکی، سئو و بهینه سازی برای موتورهای جستجوگر است، لذا سئوی استاندارد مزایای عمدهای را برای بیزینس شما به ارمغان خواهد آورد ؛ در واقع با بررسی سئو رقبا، تحلیل اطلاعات گردآوری شده و انجام اقدامات مقتضی می توان به راحتی رتبههای بهتری را در نتایج جستجوی کاربران وب سایت ها کسب کرده و به رشد و پیشرفت بیشتری دست یافت.
در این مقاله ی مفید، هشت نکته و مرحله مهم که با بهره برداری از آنها میتوان رقبای اصلی خود را شناسایی کنید، ارائه شده است؛ جهت تحقق بررسی سئو رقبا باید علت اینکه رقبا رتبه بهتری را در نتایج جستجو کسب کردهاند مشخص شود و در نهایت، به سراغ انتخاب بهترین گزینهها برای سبقت گرفتن از رقبا رفت ؛ پیش از پرداختن به موارد اشاره شده ، باید با بهترین ابزارهای بررسی سئو رقبا آشنا شد ، که ادامه این ابزارها تشریح خواهند شد.
مهم ترین ابزارهای بررسی سئو رقبا
اگر چه میتوان برخی از بررسی سئوی رقبا را به صورت دستی انجام داد؛ اما استفاده از ابزارهای مخصوص این کار میتواند به افزایش کارآمدی، جامعیت و تأثیرگذاری اقدامات شما منجر شود . در دنیای دیجیتالی امروزی ، ابزارهای متنوعی در دسترس می باشد ، اکثر ابزارهایی که پیش از این در موضوعات مرتبط با سئو معرفی شده اند ، میتوانند قسمتی از اطلاعات لازم برای بررسی و تحلیل سئوی رقبا را به شما ارائه دهند.
بر طبق نظر صاحبنظران، دو سایت معتبر SEMrush و Ahrefs اطلاعات جامعتری را برای تحلیلهای رقابتی سئو ارائه می دهند که وب سایت SEMrush علاوه بر اینکه از بهترین ابزار تحلیل رقابتی محسوب میشود، امکان استفاده رایگان از بسیاری از امکانات خود را نیز برای کاربران ارائه داده است .
قابلیتهای کاربردی و مهم SEMrush برای غلبه بر سایر رقبا عبارتند از :
امکان نظارت بر تغییرات رتبه کلمات کلیدی محتوا برای دامنههای مختلف
امکان شناسایی موثر برگههایی که بیشترین ترافیک را به وبسایتهای رقیب جذب کرده اند .
امکان آنالیز استاندارد شاخصهای مختلف کلمه کلیدی و تخمین حجم جستجو در بیش از ۱۱۵ کشور
امکان بهره گیری موثر از ابزار Keyword Gap برای شناسایی کلیدواژههایی که رقبا برای آنها رتبه کسب کردهاند، اما شما هنوز رتبه ای در آن کسب نکرده اید .
امکان آنالیز صحیح و موثر عملکرد رقبا در موتورهای جستجوگر گوگل و بینگ
مراحل بررسی سئو رقبا
ابتدا به طور صحیح رقبای سئوی خود را شناسایی کنید ، اولین اقدام در بررسی سئو رقبا ، شناسایی رقبا می باشد تا بفهمید اصلاً چه رقبایی در حوزه ی فعالیت خود دارید ، اگر چه با بزرگترین نقش آفرینان حوزه فعالیت خود آشنایی دارید؛ اما سؤال این است که آیا میتوانید رقبای اصلی سئوی بیزینس خود را شناسایی کنید ؟
بدانید که این دو مورد لزوما یکی نیستند ، حتی ممکن است چندین رقیب سئو داشته باشید که اصلاً در زمینه خاص فعالیت شما کار نمیکنند؛ اما رتبههای بهتری در صفحه نتایج جستجو از سوی کاربران به دست آورده اند ، مثلا هنگامی که شما به عنوان یک فروشگاه اینترنتی پوشاک در شهر اصفهان فعالیت می کنید ، باید بر سر کلیدواژههایی مانند «بهترین پوشاک اصفهان» با رقبای خود رقابت کنید ، از سوی دیگر چنانچه بخواهید برای مطالب وبلاگ آموزشی خود نیز رتبهای به دست آورید باید با وبسایت هایی که به صورت تخصصی روی مباحث دوخت و دوز و مد و فشن کار میکنند به رقابت کنید ، روشن است که در این حالت کار آسانی را برای کسب رتبههای نخست صفحه نتایج جستجو در پیش نخواهید داشت و باید تمام تلاش خود را برای کسب رتبه های برتر متمرکز سازید.
چگونگی شناسایی رقبای اصلی
به طور حتم اصلیترین رقبای سئوی کسب و کار شما همانهایی هستند که در صفحه اول نتایج جستجوی کلمات کلیدی هدفتان بالا می آیند ، دقت کنید که اگر در چندین زمینه خاص فعالیت می کنید ، برای هر یک از خدماتی که ارائه می دهید ، لیست های متفاوتی از رقبا خواهید داشت که شاید هیچ همپوشانی و نقطه اشتراک خاصی با هم نداشته باشند ، اما به هر حال در کلمات کلیدی رقیب شما محسوب می شوند .
جهت شناسایی موثر رقبا لازم است کلمههای کلیدی اصلی خود را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کنید تا فهرستی از سایتهای رقیب در برابر شما نمایان شود، همچنین میتوانید از ابزارهای آنالیز و تحلیل رقبا نیز استفاده کنید تا کار شنا سادهتر گردد ، حتی اگر از ابزارهای خاصی نیز استفاده کردید باز هم باید وضعیت نتایج جستجوی حوزهای که به دنبال ورود به آن هستید را زیر نظر داشته باشید ، مثلا اگر اکثر نتایج جستجوی کلمه کلیدی مورد نظر شما از نوع محتوای ویدئویی باشد، لازم است هم که برای تولید ویدئو برنامه ریزی و تولید محتوا داشته باشید .
عمدتا به رقبایی که در قسمت لوکال پک (Local Pack: بخشی از نتایج جستجو که نقشه محل فعالیت بیزینس نیز در آن ظاهر میشود) و در فیچر اسنیپتها قرار دارند باید توجه ویژهای داشت زیرا یکی از اهداف شما از بررسی سئو رقبا همین است که بتوانید چنین جایگاههایی را از رقبای خود ربوده و تصاحب کنید.
ارزیابی میزان سختی کلمههای کلیدی
قبل از برنامه ریزی برای انجام اقدامات سئو ، لازم است از قدرت سئوی رقبا ارزیابی مناسبی انجام داد .
اگر چه پیروزی بر هر رقیبی در هر زمینه فعالیت و برای هر کلمه کلیدی ممکن ایست، اما مقدار منابع و سرمایهای که به منظور کسب رتبه برای برخی از کلمات کلیدی لازم دارید، در امکان و توجیه پذیر بودن تلاش در این راستا نقش تعیینکنندهای خواهد داشت لذا باید به درستی ارزیابی های لازم را به عمل آورد .
در همین راستا ، به کمک یکی از ابزارهای آنالیز سئو، قدرت دامنه (domain strength) رقبای خود را بررسی کرده و سپس شاخصهای خاصی مانند موارد زیر را در زیر ذره بین خود وارد کنید :
- شاخص اعتبار دامنه (Domain authority)
- شاخص عمر دامنه
- شاخص وضعیت ایندکس شدن آن در موتورهای جستجو
- شاخص وضعیت دامنه در دایرکتوریهای مختلف
- شاخص وضعیت بک لینک
- شاخص رتبه الکسا
- شاخص میزان و حجم ترافیک
شاخص تعاملات مرتبط در شبکههای اجتماعی (Social Signals)
پس از بررسی شاخص های مورد اشاره شده ، این اطلاعات را یادداشت کرده و به دنبال نقاط ضعفی باشید که میتوانید از آنها به نفع خودتان بهره برداری کنید و آنها را به نقاط قوت تبدیل کنید ، بدانید که هر چه رقیب هدف شما امتیاز بالاتری داشته باشد، سئوی بهتری دارد و به دست آوردن رتبههای بهتر از وی دشوارتر خواهد بود و نیازمند تلاش بیشتری از سوی شما خواهد بود .
به طور کلی ، جهت کسب نتایج بهتر، بر روی رقبایی که امتیاز کمتری دارند، اما برای کلمات خاصتری رتبههای بهتری کسب کردهاند ، توجه خود را متمرکز سازید .
استفاده از تحلیل TF-IDF
در ادامه مراحل بررسی سئوی رقبا ، از تحلیل TF-IDF (Term frequency-inverse document frequency به معنی فراوانی عبارت-معکوسِ فراوانی متن) استفاده کنید زیرا شاخص TF-IDF میتواند روش خوبی برای غنی کردن محتوا با کلمات کلیدی مناسبی باشد که رقبای شما از آنها استفاده میکنند و در نتیجه، باعث بهینه سازی صفحات سایت شما برای موتورهای جستجو می گردد ، همچنین با بهره گیری از این روش می توان کلمههای کلیدی کم رقابتتری که احتمالاً از قلم افتاده اند ، را به راحتی پیدا کرد .
شاخص ،TF-IDF شاخصی است که از حاصلضرب فراوانی کلمه کلیدی در یک صفحه (TF) در فراوانی مورد انتظار کلمه کلیدی در صفحه (IDF) به دست می آید .
به طورعمده با تحلیل TF-IDF از کلمات کلیدی ، مشخص می شود که بسیاری از عبارتها و کلمات صفحاتی که بهترین رتبهها را برای کلمه کلیدی هدف کسب کردهاند ، با هم مشابه هستند ، از این رو اگر اینگونه کلمات و عبارات که با موضوع حوزه فعالیت شما درآمیختهاند را در سئوی خود هدف قرار ندادهاید ، باید آنها را به صفحات و مطالب مناسب سایت خود اضافه کنید یا محتوای تازهای برای آنها تولید نمایید تا میزان ارتباط یا relevance شما در جستجوی معنایی (Semantic Search) افزایش پیدا کند و در نهایت بهینه سازی شما به شکل استانداردی انجام شود .
روش شاخصTF-IDF از سایر روشهای بررسی سئوی رقبا و پیشی گرفتن از آنها ، پیچیدهتر است؛ اما این روش لازم است که به بخشی از استراتژی بازاریابی محتوایی شما جهت کسب رتبه های برتر نتایج جستجو تبدیل گردد.
بررسی دقیق بهینه سازی های داخلی سئوی سایت رقبا
جهت بررسی سئو رقبا با تحلیل سئوی داخلی یا درون سایتی آنها (on-site SEO) به اطلاعات مفیدی دست پیدا خواهید کرد که میتواند به مبنای مناسبی برای سایر اقدامات شما تبدیل گردد ، از طریق تحلیل سئوی داخلی یا درون سایتی رقبا متوجه میشوید که رقیب شما هر چند وقت یکبار و چه نوعی از محتوا را منتشر میکند و کدام کلمات کلیدی را هدف قرار داده است ، لذا در ایت رابطه باید به موارد زیر توجه نمود :
آیتم متادیتا (Metadata)
آیتم استراتژیهای مربوط به عناوین (طول عناوین، وضعیت استفاده از کلمات کلیدی در عنوان، وضعیت تگهای عنوان و… )
در این راستا باید تلاش کنید تا از استراتژیهای رقبا در رابطه با لینک داخلی نیز رمزگشایی کنید ، زیرا ، حتی میتوانید این اطلاعات را به عنوان معیاری برای اقدامات و برنامههای سئوی درون سایتی خودتان در نظر بگیرید و بیشترین استفاده از آنها داشته باشید .
در مجموع شما باید نقاط قوت رقبا را پیدا کنید تا بتوانید از آنها یاد بگیرید و نقاط ضعف یا خلأهای موجود را برطرف ساخته و آنها را به فرصتی برای ترقی خود تبدیل سازید .
جهت تحلیل محتوا باید این موارد را بررسی و ارزیابی کنید :
بررسی میزان اعتبار محتوا
بررسی نوع محتوا و آیتمهای دیداری و شنیداری مورد استفاده
بررسی طول ویدئو یا تعداد کلمات
بررسی عمق مطلب و میزان پرداختن به جزئیات
موارد اشاره شده ی بالا برای رباتهای گوگل اهمیت به زیادی دارند و لذا در تعیین رتبه شما و رقبا تعیین کننده خواهند بود، لذا با دقت لازم به بررسی و ارزیابی آنها بپردازید .
بررسی استراتژیهای بک لینک رقبا
در جهت بررسی سئو رقبا، شناسایی منبع بکلینکهای رقیب و استفاده از این اطلاعات در جهت جذب لینکهای باکیفیت و استاندارد برای سایت خودتان می باشد تا بتوان سریع تر بهینه سازی سایت را انجام داد، جهت انجام این کار ، لازم است که از ابزارهای تحلیل سئویی استفاده کنید که لینکهای داده شده به سایت را نیز نشان خواهند داد پس از آن باید تلاش کنید تا از آن منابع و سایر منابع متناسب و معتبر بک لینک مورد نیاز خود را دریافت کنید.
بررسی ساختار سایت رقبا و کیفیت تجربه کاربری آن
گوگل برای کیفیت مطلوب تجربه کاربری اهمیت زیادی قائل است به طوری که همه ی تغییرات عمده الگوریتمی گوگل در طول چند سال اخیر بر روی تجربه کاربری (تلاش در جهت خلق تجربههای موبایلی بهتر گرفته تا افزایش سرعت صفحات و بهبود نحوه نمایش نتایج جستجو) متمرکز شده است .
لذا چنانچه سایت شما نسبت به رقبا کندتر است؛ ریسپانسیو یا واکنشگرا نیست؛ یا اینکه کاربر را گیج میکند، باید دست به کار شد و به دنبال بهبود تجربه کاربران در هنگام استفاده از سایت خود باشید ، در همین راستا موارد زیر جهت بهبود تجربه کاربری بهتر پیشنهاد می شود :
آپشن سایتمپ سایت خود را بهینه سازی کنید تا عملکرد و سرعت ربات گوگل بهبود پیدا کند تا نتایج بهتر و مناسبتری در اختیار مخاطبان قرار گیرد .
جهت بهبود سرعت سایت خود، به خصوص صفحات فرود مهم و ارزشمند آن اولویت خاصی قائل شوید .